2008 – Our Bright Future Tour – November 16, Stockholm, Cirkus

PHOTOS

Order Tracy Chapman photos on rockfoto.nu

VIDEO

Fast Car

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=TbbG0VickGc&fmt=18&autoplay]

SETLIST (submitted by Stefan Warnqvist)

01. Behind The Wall
02. Baby Can I Hold You
03. Sing For You
04. Across The Lines
05. Something To See (No war)
06. Bang Bang Bang
07. The Promise
08. For A dream
09. Fast Car
10. Stand By Me
11. Save Us All
12. The House Of The Rising Sun
13. Give Me One Reason
14. Talkin’Bout A Revolution

Encore 1:
15. Telling Stories

Encore 2:
16. She’s Got Her Ticket

PRESS REVIEWS

 • Märkbart rörd Chapman – By Stefan WarnqvistUnt.se, November 17, 2008

Tracy Chapman kombinerade innerlighet, värme och humor på sin akustiska solospelning på Cirkus på söndagskvällen, skriver Stefan Warnqvist.

TRACY CHAPMANCirkus, Stockholm, söndag
RECENSION  Bara någon vecka efter det amerikanska presidentvalet gav Tracy Chapman ut sitt åttonde album Our bright future. Hennes tajmning kunde inte vara bättre och när hon uppträdde på Cirkus i Stockholm på söndagskvällen var hennes glädje över valresultatet påtaglig. En märkbart rörd Chapman berättade om sin uppväxt i Cleveland, Ohio, där rasistiska kränkningar hörde till vardagen och hur mycket som förändrats genom Obama. Den efterföljande versionen av låten Across the lines, med en text om just rasmotsättningar, fick en extra skärpa och tyngd genom den inlevelse hon sjöng den med.

Förra gången Chapman besökte Cirkus och Stockholm för två år sedan var det med ett fullt band och den gången var det minimalt med mellansnack. Nu är hon på en akustisk soloturné och vid sidan av musiken var också hennes humor ett viktigt inslag. Hon skojade om att hon själv fick sköta belysningen – några futtiga glödlampor som hon styrde via fotpedaler – men att det var en dum idé eftersom hon glömde bort att ändra mellan låtarna.
Innan spelningen hade Chapman ställt ut en låda i foajén utan att förse den med några instruktioner. Några åhörare tog tillfället i akt att stoppa ner papperslappar där de önskade låtar. Enligt henne själv är fördelen med att turnera utan musiker att man kan spela vad som helst som faller en in och att det är särskilt roligt att kunna spela sådant som åhörarna har bett om, vilket i detta fall visade sig vara gamla hitten Bang bang bang och pärlan Save us all från senaste skivan. När det blev dags för extranummer tog hon detta koncept ett steg längre och frågade olika sektioner av publiken vilken låt de ville höra. Alla möjliga förslag inkom men hon bestämde sig lite oväntat för Telling stories.

Solokonserter av singer/songwriter-artister med tjugo års karriär bakom sig kan vara sövande om det vill sig illa. Så blev dock inte fallet på Cirkus. Tracy Chapman kombinerade innerlighet och värme med engagemang och energi, kryddade anrättningen med humor och lekfullhet, och slutresultatet blev en spelning som utan tvivel förtjänade det massiva jubel som avslutade kvällen.

 • Chapman levererar äkta mys **** – By Jenny Seth, Afton Bladet, Nov 17, 2008
Publiken sitter knäpptyst under Tracy Chapmans konsert – men exploderar i stående ovationer. Tracy Chapman at the Cirkus, Stockholm © Jesper Frisk
Publiken sitter knäpptyst under Tracy Chapmans konsert – men exploderar i stående ovationer. Tracy Chapman at the Cirkus, Stockholm © Jesper Frisk

Tracy Chapman Konsert på Cirkus, Stockholm.
Längd: 90 minuter.
Publik: Drygt 1 600 personer.
Bäst: ”Fast car” och ”Telling stories”.
Sämst: Låtarna från nya ”Our bright future” är lite tråkigare än klassikerna.
Fråga: Finns det några svennigare covers än ”House of the rising sun” och ”Stand by me”?

Inte många kan hantera både politik och kärlek med samma varsamma röst som Tracy Chapman. Särskilt inte med ljust hopp om båda.

Om livesommaren utmärkte sig genom stora arenastjärnor så är hösten 2008 de lågmälda rösternas årstid. Konserter med nattradiofavoriter som Katie Melua, Sophie Zelmani och Bo Kaspers orkester avlöser varandra. Och som för att bekräfta trenden dyker drottningen av mysmusik upp för en intim spelning samma vecka som hon släpper sitt åttonde album.

Även om hittarna varit få har Tracy Chapman pålitlig levererat sin mjuka folkrock till fansen sen debuten 1988. Ikväll är singer-songwritern från Cleveland en förtjusande ödmjuk enmansshow med bara gitarren som sällskap och hon styr till och med den kala scenens sparsamma belysning själv. Metalliska, nästan cembalo-aktiga stålsträngar kompar hennes varma vibrerande röst i låtar som alla, likt titeln på nya skivan ”Our bright future” och mellansnacket om USAs framtid, genomsyras av hopp.
Skriker ut önskningar

Fullsatta Cirkus är knäpptyst för att sen explodera i stående ovationer. När det är dags för extranummer skriker alla önskningar i mun på varandra. Det blir fina ”Telling stories” som, till de flestas glädje, går segrande ur striden.

 • Personlig afton med Tracy **** – By Adrian Hörnquis, Stockholm City, Måndag den 17 november.
Tracy Chapman spelar på Cirkus i Stockholm. © Jesper Frisk/Rockfoto
Tracy Chapman spelar på Cirkus i Stockholm. © Jesper Frisk/Rockfoto

RECENSION Tracy Chapman firar 20 år som artist. Men istället för att fläska på med stort band och påkostad scendekor uppträder hon ensam med en gitarr.

Kanske som en blinkning till hennes första trevande steg som gatumusiker innan karriären tog fart i slutet av 80-talet. Formatet passar hursomhelst den Ohiobördiga singer/songwritern som handen i handsken och Tracy är rakt igenom utmärkt på Cirkus. Utan medmusiker hittar hon snabbt en naken och direkt ton som lyfter repertoaren just för att den är så personlig. Publiken bjuds in i konserten när Tracy läser upp – och spelar – låtönskningar som lämnats vid entrén tidigare under kvällen. Och när gamla pärlor som ”Give me one more reason” och ”Fast car” varvas med Barack Obama-hyllningar och en fantastisk cover av ”The house of the rising sun” har Tracy trollbundit alla i publiken med sin varma närvaro. Hennes röst och budskap är onekligen lika starka i dag som för 20 år sedan

 • Tracy Chapman på Cirkus, Stockholm – Nanushka Yeaman, dn.se, November 17, 2008
Tracy Chapman at the Cirkus, Stockholm © Dagens Nyheter
Tracy Chapman at the Cirkus, Stockholm © Dagens Nyheter

Efter en isande inledning med hustrumisshandels-a cappellan “Behind the wall” tar Tracy Chapman fram sin kärleksfilt och sveper in publiken i en ocean av charmigt mellansnack. Efter 20 års turnerande är hon något av en mästare på detta område och avhandlar allt från sin trädgård till glädjen över att se rasismen minska i hennes hemstad. Paradoxalt nog är hennes röst lika varm, fyllig och bergfast när hon sjunger som darrig när hon talar. Ändå verkar hon inte det minsta nervös utan fyller med ödmjuk självklarhet upp hela scenen själv och passar även på att ­extraknäcka som ljustekniker.

Det blir faktiskt inte tråkigt en sekund, tack vare en väl avvägd mix av klassiker och nya låtar och maximal interaktion med publiken. I sann närdemokratisk anda styrs konserten av de låtönskemål och tankar som samlats in skriftligen timmarna före. Men mest anmärkningsvärt är Chapmans totala engagemang i de numera tjugo år gamla hittarna från hennes självbetitlade succédebut. Aldrig tycks hon tröttna på “Fast car” och de and­ra folkpopsmultronen. I stället varierar hon dem med varsam hand: bland annat lägger hon till ett hoppfullt durslut på rasismskildringen “Across the lines” (med anledning av Obamas ­presidentvalsseger).

Många av sångerna gör sig bättre i det soloakustiska formatet, exempelvis blir “Sing for you” mer innerlig och vital i intim dräkt än på skiva. Hon lyckas till och med gjuta liv i till döden uttjatade karaokestapelvaror som “House of the rising sun” och “Stand by me”, och man kan inte låta bli att undra vad hon skulle kunna göra av mer oväntade coverlåtval.

 • Trist, Tracy Chapman ** – By Anders Nunstedt, Expressen, Nov 17, 2008
MÖRKLAGT. Tracy Chapman bjuder på en sällsynt avskalad show. Även underhållningsmässigt. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
MÖRKLAGT. Tracy Chapman bjuder på en sällsynt avskalad show. Även underhållningsmässigt. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

I tjugo år har hennes musik varit en lika viktig ingrediens som blåbärsmuffins på världens alla cafén. När Tracy Chapman kliver upp på scenen, efter att högtalarna pumpat klassiska symfonier en stund, känns Cirkus som ett koffeinrusigt Starbucks.
Amerikanskan tar ovationerna med ro. En lugn inställning som präglar hela kvällen.

Hon inleder med a capellan “Behind the wall”. Sedan skymtar gitarren i det dunkla ljuset uppe på scenen och hon framför “Baby can I hold you” med slutna ögon.
Japp. Det är en kolugn akustisk solokonsert komplett med önskelåtar och personligt mellansnack från stjärnan som sörplar te ur en jättekopp.
Hon berättar att hon odlat solros, sallad, jordgubbar och kronärtskockor i sin trädgård. Pratar lite löst om låtarnas mening och spelar sina covers på “Stand by me” och “The house of the rising sun”.
Det är bra, men det är nog bara omtumlande om man tillhörde dem som spelade sönder debuten när den kom.
Inte minst låter det ganska enahanda.
Tracy Chapman byter visserligen gitarr och tempo då och då, men aldrig uttryck.
Det är poetiskt, samhällsmedvetet och stundtals känslosamt. Men framför allt är det sällsynt avskalad show. Inte minst på underhållning.

INFOS

Venue: Cirkus
Tickets: Ticnet.se – 845 sek
Producers: Livenation.se

Share this article
Shareable URL
Prev Post

2008 – Our Bright Future Tour – November 15, Oslo, Sentrum Scene

Next Post

2008 – Our Bright Future Tour – November 17, Copenhagen, Royal Theatre

Comments 7
 1. Fantastic!
  so close with the audience,flexible and songs witch made us think,cry and laugh.
  thx

 2. An absolutely fantastic show. Intimate and personal. We loved it, we will remember this show forever! Thank you Tracy! Hugs and kisses from Sweden!

 3. Cirkus Stockholm 16/11-08
  You ar the one and onley.
  The best i ever se, which presence!!
  Thanks for a exellent concert.
  This i live long at.
  /Ha det Sussi

 4. Here’s the set list from Stockholm last night:

  1. Behind the wall
  2. Baby can I hold you
  3. Sing for you
  4. Across the lines
  5. Something to see (No war)
  6. Bang bang bang
  7. The promise
  8. For a dream
  9. Fast car
  10. Stand by me
  11. Save us all
  12. The house of the rising sun
  13. Give me one reason
  14. Talkin’ bout a revolution

  ENCORE 1:
  15. Telling stories

  ENCORE 2:
  16. She’s got her ticket

  Kindest regards,
  Stefan

 5. Tracy I LOVE YOU!!!!!!! How do you come up with these lyrics, they speak right to my heart…Best consert sweden have ever seen! =)

  Keep up the good work and never stop belive in the good in people!

  A warm hug!

  //Filippa

Comments are closed.

Read next