2005 – Tracy Chapman wil veranderen

Tracy Chapman

Met een nieuwe cd en tour is rust er voor de zangeres niet bij. Een interview.
‘Change’, de nieuwe single van Tracy Chapman gaat over wat je in je leven zou veranderen als je hoort dat je vandaag sterft. De Amerikaanse zangeres zou honderden dingen veranderen zegt ze zelf. “Ik zou meer tijd thuis doorbrengen en niet altijd aan het werk zijn.”

Die wens zal voorlopig nog niet vervuld worden, want veel rust is er niet op korte termijn voor de zangeres die wereldberoemd werd met haar hits ‘ Fast car’ en ‘ Baby can I hold you tonight’. Op 9 september komt haar zevende cd Where You Live uit en daarna volgt een tournee. Op 17 november staat de zangeres in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Tracy ChapmanTracy ChapmanOnrecht
Tracy Chapman, geboren op 30 maart 1964, is naast haar muziek bekend door haar constante gevecht tegen onrecht, met name onrecht tegen vrouwen en Afrikanen. In 1988 mocht ze optreden op de zeventigste verjaardag van Nelson Mandela. In datzelfde jaar liet ze zich ontvallen dat de wereld een puinhoop is. “Het voelt nu alsof het een nog grotere puinhoop is dan destijds.”

Toch blijft ze actief bezig om ‘het verschil te maken’. “Je moet niet in je eentje de honger willen oplossen of wereldvrede creëren. De wereld veranderen gaat beetje bij beetje, het begint op lokaal niveau.” Chapman komt altijd bij verkiezingen in actie om mensen op te roepen te gaan stemmen. “Politici komen niet met veranderingen tenzij ze daartoe worden gedwongen door het volk.”

Chapman ziet het ook wel als haar taak om mensen politiek bewust te maken. “Muzikanten kunnen hun populariteit hiervoor gebruiken. Ik ben het ook totaal niet eens met mensen die zeggen dat een muzikant alleen maar muziek mag maken en bijvoorbeeld een politicus zich alleen met politiek moet bezighouden. Iedereen heeft de vrijheid om zich te uiten zoals ze zelf wil.”

Kroon op het werk
Tijdens haar carrière won de zangeres vele prijzen, waaronder meerdere Grammy Awards. Chapman noemt de prijzen een mooie kroon op haar werk. “Maar ik ben er absoluut niet op uit om awards te winnen.”

In Nederland zijn tot nu toe meer dan 600.000 albums van de zangeres verkocht. De zevende cd is volgens haar een reflectie van ‘huis, vrede, liefde en geheugen’. “Ik doe mijn best om meer balans te vinden in mijn leven. Het liefste had ik wat meer tijd om te reizen en vakantie te hebben. Maar dat zit er voorlopig nog niet in.”

Share this article
Shareable URL
Prev Post

Buju Banton: Debut album, one of his favorite albums

Next Post

2005 – Tracy Chapman cruza historias íntimas y políticas en su nuevo disco

Read next